Blog Caricatura-ta.ro - Caricaturi si portrete

duminică, 14 aprilie 2013



Termenul de freelancer este preluat din engleza si se traduce prin liber profesionist.
Pana nu demult, un free-lancer putea sa fie ori un colaborator al vreunei gazete (fotograf, jurnalist) fie un artist pe cont propriu (muzician, de regula).
Dar, o data cu globalizarea, free-lancing-ul este parte a aproape oricarui domeniu. Traim in era calculatoarelor. unde manevrele se pot face din birou, din fata unui calculator. Putem conversa din birou cu toti colaboratorii, furnizorii si clientii nostrii. Pe langa aceasta, o importanta piata de desfacere pentru orice tip de marfuri este chiar online-ul , unde putem comercializa absolut orice produse.
Astfel, freelancing-ul se intinde pe toate domeniile, fiind domenii in care numarul persoanelor liber profesioniste este foarte mare si tinde inspre a fi mai mare. Aceste domenii sunt: IT, grafica si design digital, operator calculator (prelucreaza date), experti in promovarea online SEO/SEM etc.
Avantajele de a fi freelancer:
  1. Nu ai nici un sef care sa te streseze cu ce ai de facut;
  2. Program de lucru flexibil. Practic, iti poti stabili singur programul de lucru, de la orele de lucru zilnice, pana la zilele de lucru lunare. Dar ATENTIE: banii nu cresc in copaci si nici nu-s pe garduri. Cu cat vei lucra mai mult, cu atat vei face mai multi bani.
  3. Libertate!
Dezavantaje:
  1. Nu ai nici un sef asa ca va trebui sa faci totul singur;
  2. Riscant. Daca nu stii cum sa abordezi potentialii cumparatori ai serviciilor tale, nu le va cumpara nimeni. Asa ca nu ar strica putina instruire despre cum trebuie sa abordezi un potential client, inainte de a deveni freelancer.
Pot munci de acasa sau trebuie sa inchiriez un birou ?
Se poate munci si de acasa, daca reusesti sa te concentrezi asupra muncii. In acest caz, este recomandat sa ai o camera libera in care sa-ti organizezi toata munca.
Totusi este recomandat sa inchiriezi un birou si sa lucrezi de acolo. Poate ca la inceput va fi o cheltuiala semnificativa, dar in timp o vei amortiza pentru ca te vei concentra mai bine asupra lucrului si rezultatele vor fi mai bune.
Statisticile arata ca de la an la an, numarul freelancerilor creste si tot mai multe companii prefera sa lucreze cu freelanceri. Motivul: costuri reduse.
O companie din SUA poate oricand sa apeleze la freelanceri din India pentru a lucra la proiectele lor. In acest caz isi reduc costurile de personal de 4 sau 5 ori.
Sunt site-uri foarte puternice, adevarate piete de desfacere pentru freelanceri, unde acestia se pot intalni cu clientii lor.
Pricipalele site-uri de aceste gen sunt:
  1. Elance.com
  2. Freelancer.com
  3. oDesk.com
  4. Guru.com
Aici discutam despre piete puternice pe care se invart sute de milioane de dolari anual.
Exista si in Romania cateva site-uri de acest gen. Dar cum freelancing-ul este o activitate de globalizare, majoritatea prefera sa lucreze pe site-urile deja consacrate si un renume, unde au singuranta ca vor gasi ceea ce cauta.
Romania este cap de afisa in industria de out-source, in pricipal pe domeniul IT.
Doar un site de freelanceri merita mentionat aici: RoLancer.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu