Blog Caricatura-ta.ro - Caricaturi si portrete

vineri, 19 aprilie 2013

Caricaturi cu profetul Mahomed - reactii puternice din lumea araba

caricatura de ziar cu profetul Mahomed, caricaturi cu evrei, caricaturi islamism


Ziarul norvegian Magazinet a publicat, în urmă cu câţiva ani, caricaturi în care apărea profetul Mahomed, figură centrală a Islamului. Ulterior, în urma ameninţărilor cu moartea primite, cotidianul a retras caricaturile de pe site. În semn de solidaritate şi publicaţia norvegiană Dagbladet a publicat caricaturile.

Unul dintre redactorii cotidianului Magazinet a primit emailuri anonime în care era ameninţat cu moartea, în unul dintre mesaje având ataşată o imagine cu un trup carbonizat. Publicarea caricaturilor a declanşat furia şi ura musulmanilor, organizaţiile radicale din lumea arabă ameninţând cu răzbunări.

Principalele momente ale controversei caricaturilor cu profetul Mahomed


 2005 septembrie - cotidianul danez "Jyllands-Posten" publică 12 caricaturi cu profetul Mahomed, realizate la cererea editorului cultural al ziarului           octombrie   - doi dintre autorii caricaturilor sunt sfătuiţi să se ascundă, după ce primesc ameninţări cu moartea                                - cotidianul israelian "El Fagr" publică şase dintre caricaturi cu ocazia Ramadanului                               - ambasadori din zece state islamice cer o întrevedere cu premierul danez din acea perioadă, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-i cere să retragă caricaturile; acesta refuză pe motiv că nu poate suprima libertatea presei; urmează reacţii critice dure         noiembrie - ziarul german "Die Welt" şi ziarul bosniac "Slobodna Bosna" publică, şi ele, caricaturi ale profetului Mohamed         decembrie - un partid politic pakistanez, Jamaat-e-Islami, oferă o recompensă de aproximativ 10.000 de dolari pentru uciderea unuia dintre caricaturişti 
2006  ianuarie - trei ziare suedeze publică două caricaturi. urmează cotidianul norvegian Magazinet, care le publică pe toate cele 12 caricaturi.                            - Guvernul Arabiei Saudite condamnă publicarea caricaturilor şi îşi recheamă ambasadorul din Danemarca; apar primele boicoturi ale produselor daneze. Exemplu este urmat şi de Kuweit                            - Libia îşi închide ambasada din Danemarca.                             - preşedintele afgan Hamid Karzai susţine că publicarea desenelor e o greşeală                            - Drapelul Danemarcei este ars în oraşele din Cisiordania Nablus şi Hebron                            - Adunarea reprezentanţilor Yemenului condamnă caricaturile. La fel şi Bahrain şi Siria; În Qatar începe boicotul           februarie - ziarul german "Die Zeit" publică una dintre caricaturi; urmează ziare din Franţa, Belgia, SUA, Elveţia, Argentina, Ucraina, Slovenia                            - prim-ministrul danez Anders Fogh Rasmussen se întâlneşte cu mai mulţi ambasadori musulmani la Copenhaga                            - ambasada norvegiană din Damasc este atacată şi i se dă foc                            - mai multe demonstraţii devin violente în Danemarca                            - preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, ordonă să se anuleze contractele cu toate ţările în care mass-media au publicat caricaturile 
2007 martie - ţările islamice înaintează o rezoluţie către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, prin care se  "interzice defăimarea religiei". 2008  februarie - poliţia daneză a arestat mai multe persoane suspectate de planificare asasinatului unuia dintre caricaturişti                             - mai multe ziare daneze, printre care şi Jyllands-Posten, reeditează una dintre caricaturi           martie - un video despre care se credea a fi de la Osama Bin Laden ameninţă UE pentru republicarea caricaturii 
2010  septembrie - cancelarul german Angela Merkel îl premiază pe caricaturistul Kurt Westergaard pentru"curaj" în a apăra valorile democratice, în ciuda ameninţărilor de moarte.                                 - un irakian în vârstă de 37 de ani a fost arestat în Norvegia, fiind suspectat de planificarea unor atacuril teroriste, una dintre ţintele sale fiind Jyllands-Posten.

sursa: Adevarul

duminică, 14 aprilie 2013



Termenul de freelancer este preluat din engleza si se traduce prin liber profesionist.
Pana nu demult, un free-lancer putea sa fie ori un colaborator al vreunei gazete (fotograf, jurnalist) fie un artist pe cont propriu (muzician, de regula).
Dar, o data cu globalizarea, free-lancing-ul este parte a aproape oricarui domeniu. Traim in era calculatoarelor. unde manevrele se pot face din birou, din fata unui calculator. Putem conversa din birou cu toti colaboratorii, furnizorii si clientii nostrii. Pe langa aceasta, o importanta piata de desfacere pentru orice tip de marfuri este chiar online-ul , unde putem comercializa absolut orice produse.
Astfel, freelancing-ul se intinde pe toate domeniile, fiind domenii in care numarul persoanelor liber profesioniste este foarte mare si tinde inspre a fi mai mare. Aceste domenii sunt: IT, grafica si design digital, operator calculator (prelucreaza date), experti in promovarea online SEO/SEM etc.
Avantajele de a fi freelancer:
  1. Nu ai nici un sef care sa te streseze cu ce ai de facut;
  2. Program de lucru flexibil. Practic, iti poti stabili singur programul de lucru, de la orele de lucru zilnice, pana la zilele de lucru lunare. Dar ATENTIE: banii nu cresc in copaci si nici nu-s pe garduri. Cu cat vei lucra mai mult, cu atat vei face mai multi bani.
  3. Libertate!
Dezavantaje:
  1. Nu ai nici un sef asa ca va trebui sa faci totul singur;
  2. Riscant. Daca nu stii cum sa abordezi potentialii cumparatori ai serviciilor tale, nu le va cumpara nimeni. Asa ca nu ar strica putina instruire despre cum trebuie sa abordezi un potential client, inainte de a deveni freelancer.
Pot munci de acasa sau trebuie sa inchiriez un birou ?
Se poate munci si de acasa, daca reusesti sa te concentrezi asupra muncii. In acest caz, este recomandat sa ai o camera libera in care sa-ti organizezi toata munca.
Totusi este recomandat sa inchiriezi un birou si sa lucrezi de acolo. Poate ca la inceput va fi o cheltuiala semnificativa, dar in timp o vei amortiza pentru ca te vei concentra mai bine asupra lucrului si rezultatele vor fi mai bune.
Statisticile arata ca de la an la an, numarul freelancerilor creste si tot mai multe companii prefera sa lucreze cu freelanceri. Motivul: costuri reduse.
O companie din SUA poate oricand sa apeleze la freelanceri din India pentru a lucra la proiectele lor. In acest caz isi reduc costurile de personal de 4 sau 5 ori.
Sunt site-uri foarte puternice, adevarate piete de desfacere pentru freelanceri, unde acestia se pot intalni cu clientii lor.
Pricipalele site-uri de aceste gen sunt:
  1. Elance.com
  2. Freelancer.com
  3. oDesk.com
  4. Guru.com
Aici discutam despre piete puternice pe care se invart sute de milioane de dolari anual.
Exista si in Romania cateva site-uri de acest gen. Dar cum freelancing-ul este o activitate de globalizare, majoritatea prefera sa lucreze pe site-urile deja consacrate si un renume, unde au singuranta ca vor gasi ceea ce cauta.
Romania este cap de afisa in industria de out-source, in pricipal pe domeniul IT.
Doar un site de freelanceri merita mentionat aici: RoLancer.com

vineri, 12 aprilie 2013

Planse de desenat pentru copii


Utilitatea planselor de desenat pentru copii:


Plansele de desenat pentru copii, sunt extrem de utile in ceea ce priveste dezvoltarea personalitatii copiilor, aceste planse ajuta copii sa-si dezvolte talentul care il au pentru desen. De asemenea plansele de desenat destinate copiilor le stimuleaza foarte mult imaginatia. Pe langa toate aceste aptitudini oferite copiilor, plansele de desenat le  dezvolta semnificativ indemanarea.

Modele planse de desenat pentru copii:


In prezent exista mai multe tipuri de planse de desenat pentru copii, evident fiecare plansa avand o tema aparte astfel avem:
-          Planse de desenat pentru copii, avand in prim plan diferite personaje din desene animate, filme, sau povesti. Aceste planse de desenat sunt printre cele mai dorite si apreciate de catre majoritatea copiilor, iar in cadrul acestor planse, copii pot sa-si creioneze fara nici un fel de probleme, eroii din desenele animate.
-          Plansele de desenat pentru copii, avand ca principal subiect anotimpurile, iar in aceste planse, copilul isi va putea expune creativitatea desenand: peisaje si imbinand armonios culorile caracteristice fiecarui anotimp.
-          Plansele de desenat pentru copii ocazionale, acestea pot fi: de Paste, de Craciun, cu ocazia zilelor de 1 si 8 martie si de asemenea cu ocazia tuturor evenimentelor speciale care marcheaza viata copiilor.
-          Plansele de desenat educative pentru copii, sunt acele planse in care copii isi pot expune talentul pe mai multe domenii de activitate. Pe aceste planse, copii pot desena: flori, fructe, legume, animale, etc
In concluzie, plansele de desenat pentru copii sunt o minunata rampa de lansare in ceea ce priveste viitorul lor artistic.
                                                                    
.

joi, 4 aprilie 2013

Marii artisti ai lumii


SalvadorDali s-a născut în Spania, în  anul 1904. Copil fiind, el a arătat un comportament ciudat. In timpul inaintarii in  vârstă, el a început să picteze imaginile provenite de la visele sale. Dali a mers la scoala de arta din Madrid, Spania, a fost dat afară, și niciodată  nu a terminat aceasta scoala. El a petrecut un timp in inchisoare chiar. Cu toate acestea, el a continuat să picteze, și stilul său de arta a devenit cunoscut sub numele de suprarealism .Înainte de a murii, la vârsta de 85 în  anul 1989, Dali a creat lucrari in domenii precum: filmul, balet, operă, moda, bijuterii, și ilustrații de publicitate.
Leonardo da Vinci a fost născut într-un oraș italian numit Vinci. El a trăit într-o perioada de timp numita Renaștere, când toată lumea a fost interesata de arta. Chiar dacă da Vinci a fost un mare artist, el a devenit celebru datorită multor alte lucruri care le putea face. El a fost un sculptor, un om de stiinta, un inventator, un arhitect, un muzician, și un matematician. Picturile lui daVinci au fost realizate în stil realist.
Paul Klee a fost născut în Elveția, la 18 decembrie 1887. Artistul a avut cel puțin 8926 de opere de artă. În aceste opere de artă, el a folosit linii simple și culori puternice. El a folosit, de asemenea, formele simplein incercarea de a face părți importante ale picturii. Klee pictat in mai multe stiluri, dar multe dintre ele au fost în stil primitiv si suprarealist.
Marc Chagall sa nascut pe 7 iulie, 1887 în Vitebsk, Rusia. În 1932 sa mutat în Franța. El a trăit în Statele Unite 1941 - 1948, și apoi sa întors în Franța. Stilurile de pictura sunt expresionismul și cubismul , iar in picturile sale,  picta adesea violoniști.
Henri Matisse s-a nascut pe 31 decembrie 1869 în Le Cateau Cambresis, Franța. El a luat prima data  o diplomă în drept și apoi a decis să devina  un mare artist. A studiat timp de trei ani, cu Gustave Moreau si  a fost unul dintre fondatorii unui tip de arta numita fovismul. Matisse a făcut, de asemenea, numeroase piese de artă folosind hârtie tăiata. El a fost, de asemenea, un sculptor și un gravor desavarsit. Pentru ca Matisse a avut cancer, a devenit limitat la un scaun cu rotile. Din scaunul cu rotile, a terminat una dintre operele sale cele mai cunoscute.
Claude Monet sa născut în 1840 la 14 noiembrie la Paris. A crescut în LeHaver, în apropierea mării. Chiar și atunci când era tânăr el a fost un artist foarte bun. Fotografiile sale au fost atât de bune  incat un magazin de aprovizionare de artă ii da voie sa-si expuna imaginile in ferestra lor. Monet a mers de multe ori in anumite  excursii în jurul Franței pentru a picta. Monet a murit în 1926, în Giverny. Mulți oameni au venit la înmormântarea lui.Spre deosebire de mulți artiști, a fost faimos, chiar înainte de a muri. Acum casa sa din Giverny este un muzeu, care este vizitat de foarte multe persoane.
Pablo Picasso a fost născut în Malaga, Spania, pe 5 octombrie, 1881. Tatăl său, Jose Ruiz, a fost, de asemenea, un artist. Picasso a pictat in mai multe stiluri, inclusiv cubism și expresionism . De asemenea, el a sculptat. În cubism, el a încercat să arate dimensiunile obiectelor în picturile sale. Când a pictat în stil clasic, forme sale erau rotunde și moi. Pentru că artistul putea lucra în mai multe stiluri, Picasso a devenit foarte faimos.
Pierre-Auguste Renoir sa născut 25 februarie 1841 la Limoges, Franța. Când Renoir a fost tanar, el a fost un croitor de pantofi. El a fost, de asemenea, prieten apropiaț cu Claude Monet. Renoir credea că o persoană ar trebui să lucreze cu mâinile lui. Unele dintre picturile sale cele mai faimoase sunt portrete ale femeilor și grupurilor de oameni. Picturile lui Renoir au fost realizate în stil impresionist.
Henri Rousseau a fost născut în Laral, Franța, în 1844. El a servit  armata franceză și, de asemenea, a lucrat ca si colector de taxe. La 40 de ani, Rousseau sa retras pentru a picta. A studiat, de asemenea, vioara și-a dat lecții de vioară și de artă. El a avut nici o școală de artă, dar picturile sale au fost admirate de alti artisti ai vremii sale, cum ar fi Paul Gauguin si Seurat Georges.

Cat costa arta ?


În scopul de a stabili prețul artei realist, trebuie să înțelegeti și să respectati modul în care funcționează arta ca si afacere și de pretul pe care l-ar plati potentialii cumparatori pentru produsul pe care-l oferi. Trebuie să faci un pas înapoi și să evaluezi în mod obiectiv semnificația și calitatea artei în relație cu toate celelalte moduri de arta. De asemenea, trebuie să evaluezi în mod obiectiv realizarile tale din lumea artei si sa determini modul în care te pozitionezi în raport cu toti ceilalti artiști. Acestea sunt sarcini dificile și nu neapărat plăcute, dar sunt absolut esențiale pentru atingerea obiectivelor de a vinde arta.
Intelegerea greselii comune pe care artistii o fac la stabilirea prețurilor este primul pas în acest proces. Poate cea mai semnificativa eroare este tendința de a se concentra prea mult atentia doar pe acest segment din lumea artei, care se referă la tine și prea puțină atenție pe ceilalți, sau chiar mai rău, respingând restul, facandu-l irelevant. Ești mai conștient de imaginea de ansamblu, de ceea ce alți artiști pot crea, care este pretul pietei, și cine cumpără ce, pentru cât de mult și de ce.
Mulți artiști fac greseala de a echivala valoarea banilor cu factori psihologici, cum ar fi modul în care sunt atasati in mod emotional de arta lor, sau cât de multa pasiune au pus în timpul procesului de creație. O lucrarea poate avea o insemnatate mare pentru ei, prin urmare, pretul cerut cu privire la anumite piese de munca lor, care ar putea insemna mult pentru ei în interior, dar nu are nici o legătură cu prețul de vânzare , în general. Dealerii si colectionarii  pot vedea aceste preț ca inconsecvent sau excesiv de mare.
Evita această capcană prin menținerea unui pret obiectiv care sa aiba sens pe piata. Păstrați-le în colecția personală. Orice emotii, iluminări, suferințe sau dureri interioare cu care vă confruntați în timpul procesului de creare de artă , nu trebuie "facturate" mai departe cumparatorului. Oamenii din toate profesiile au experiențe intense emotionale la fel ca tine, dar tu rar vezi preturile la lapte, instalații sanitare, haine sau alte bunuri sau servicii sa fluctueze salbatic, ca un rezultat al acelor experiente.
Opusul adaugarii de  prețuri excesiv de mari la lucrări de artă, cu un nivel ridicat de semnificație personală sau atașament emoțional este introducerea de prețuri excesiv de scăzute în opere de artă care nu dispun de aceste calități. Colectorii cu experiență care sunt in vânătoare de chilipiruri (din domeniul artei) sunt placut impresionati când artiștii ofera obiecte de artă la sub-preț, bazat pe sentimente, mai degrabă decât pe factori mai obiectivi, cum ar fi cele care vor fi discutate mai jos. Consecvența în formarea prețurilor este o piatra de temelie a succesului vanzarilor.
Artistii confunda, uneori, opinii subiective cu apreciere obiectivă atunci când se compară calitatea artei lor cu cea a altor artiști. În același timp, ei pot ignora, de asemenea, factori externi care influențează prețurile , cum ar fi: reputatia lor, cât timp au fost active, sau cât de "colectie" sunt. 

Dacă credeți că arta voastra este la fel de buna ca a lui Picasso sau Matisse, de exemplu, vreti sa stabiliti pentru ea preturi de milioane de dolari? Desigur  ca nu. Arta ta poate într-adevăr e la fel de bună ca cea a unui artist bine-cunoscut sau chiar celebru, care vinde pentru o mulțime de bani, dar mulți alți factori trebuie, de asemenea, comparati si analizati înainte ca prețurile de vânzare sa se  poata apropia de cele ale acelui artist. Parerea ta personală despre arta ta are prea putina importanta in stabilirea pretului lucrarii de arta. 

Și nu face greșeala de a crede că arta este atât de unica incat nimic nu se compara cu ea. Toata arta este unica. Fiecare artist este unic. Unicitatea, cu toate acestea, nu a fost niciodată și nu va fi singurul criteriu pentru stabilirea prețurilor la nici un anumit nivel.
Colectionarii rar se văd ca având doar o singură alegere in selectarea lucrarii de arta, oricat de "unica" este aceasta. Nu numai că sunt constineti de cost, dar ei compara aproape întotdeauna lucrul fiecarui artist si portofoliul sau galeria fiecarui artist.Cu cat fac mai multa comparatie, cu atat mai bine ajung la colectare, evaluarea calității, stabilirea corectitudinii prețurilor de vânzare, și obțin cele mai bune "lovituri" cu banii lor. 
Deci, cum trebuie sa faci si tu prețul cat mai realist? La nivelul cel mai fundamental, trebuie sa explici in fapte de ce lucrarea ta merita atatia bani. Tu cu siguranță știi cum să explici ce înseamnă din punct de vedere personal, dar în cazul în care un colector cere, puteți explica la fel de bine din punct de vedere financiar? A convinge oamenii că arta ta are valoarea pe care tu i-o acorzi, este un pas esential in incheierea unei tranzactii. Acest lucru este valabil mai ales atunci când cumpărătorii nu sunt familiarizați cu munca ta, sau doar putin, în calitate de colectori.
În lumea vânzarilor, toate galeriile de artă de renume sunt pe deplin pregătite să explice prețurile lor oricui solicită acest lucru. Acesta este modul în care funcționează vanzarile in lumea artei. 
Cel mai bun mod de a justifica pretul unei lucrari este de a face exact ceea ce fac galeriile. Trebuie sa mergeti constant la galeriile de arta pentru a studia piata si pretul cu care acestea vand lucrarile de arta, si sa va faceti o documentatie serioasa pe aceasta baza. Trebuie sa aveti cat mai multe înregistrări de vânzări recente prin dealeri, galerii și agenți sau direct la colecționarii din studioul dumneavoastră. Dacă ați vândut trei tablouri unchiului vostru bogat cu 3000 dolari o bucata, dar colectionarii nu au dorit sa dea mai mult de 500 dolari pe toate trei, inseamna ca pretul corect este cel estimat de catre colectionari. S-ar putea crede, de asemenea, ca tranzactia cu unchiul dumneavoastra nu ar fi reflectat pretul obiectiv al lucrarilor de arta, ci un pret subiectiv.
Când nu aveți un record de vânzări consistente într-un anumit interval de preț sau vanzarile  au fost haotice, stabilirea prețurilor dupa metoda în care agenții imobiliari isi stabilesc preturile, nu este o metoda buna. Ei își bazează prețurile  pe "comparabile" sau ce case de vanzare, similare, sunt in acelasi cartier/zona. In cazul tau, asta inseamna ca trebuie sa-ti stabilesti preturile in functie de artistii care sunt in zona ta geografica, opereaza pe aceeasi piata ca si tine, vand in aceleasi galerii ca si tine.
Dacă sunteți doar la început si nu ati vândut foarte mult, cel mai bun mod de ati stabili preturile este sa contorizezi timpul petrecut in realizarea lucrarii si costul materialelor folosite. Stabiliți-vă un salariu per oră, se adaugă costul materialelor si puteti face un pret rezonabil. În cazul în care materialele costa 50 $ si va ia 20 de ore pentru a crea lucrarea de arta, la 15 dolari pe oră, rezulta in pret final de 350 dolari. Nu uita sa compari, totuși.
Ori de câte ori ați stabilit prețurile de comparație, sa le stabiliti în comparație cu ceea ce vinde si nu cu ce nu se vine. Să presupunem că un concurent al dumneavoastra are o galerie cu ​​prețuri variind de la $ 2000 - 25.000 de dolari. Să presupunem că se închide doar cu vanzarea pieselor intre $ 2000-4000 , ca interval de pret. Acest rezultat va spune că colecționarii nu doresc sa plateasca mai mult de $4000 pe o lucrare de arta iar acesta poate fi verdictul lor asupra preturilor finale ale artistului. Tu, prin urmare, ar trebui sa-ti stabilesti preturile de la $ 2000 la 4000 și uita ca poti merge chiar putin mai sus.
O situație similară poate apărea dacă ați compara preturile la cele ale artiștilor care vând în primul rând copii în ediție limitată cu munca lor. Ei stabilesc preturi pentru a vinde printuri cu lucrarile de arta, nu originalele. 


Nu contează cât ați stabilit preturile, atat timp cat sunt competitive. Oricat de prost gust și capitalist acest lucru ar putea suna, ești în competiție cu alți artiști. De fiecare dată când un colector cumpără o bucată de artă de la tine, tendinta tuturor colectorilor este de a cumpara tot de la tine pentru ca devii mai "rar". Desigur, doriți sa maximizati numarul de piese pe care colectionarii il  cumpara de la tine.
Cel mai bun mod de a rămâne în vânătoare este de a vă asigura că aveti preturi competitive pentru piese. De exemplu, daca sunteti intr-o expozitie de grup, introduceți o piesă care este la prețuri competitive cu cele ale altor artiști. Tu nu vrei să ai cea mai scumpa piesa din expozitie, nu doresti ca prima impresie pe care o au  colecționarii despre tine sa fie un soc dupa ce vad preturile. Vrei ca lucrarile tale sa iasa in evidenta din punct de vedere artistic si nu financiar.
O altă problemă cu  care artiștii lupta de multe ori  este cazul in care cred ca trebuie să crească prețurile. Cel mai bun moment este atunci când se confruntă cu un grad consistent de succes și au stabilit un palmares de vânzări, care a durat timp de cel puțin șase luni la un an și, de preferință, mai mult. Pentru asta ar trebui sa vindeti cel putin jumate din ce ati produs in acea jumatate de an. Atât timp cât vânzările continuă să fie bune și cererea rămâne ridicată, creșterile de preț de 10-25% pe an, sunt justificate. Ca și în orice alte circumstanțe de stabilire a prețurilor, trebuie sa fii in stare sa justifici cresterea preturilor prin fapte. Nu crește prețurile în funcție de cat esti de capricios, sentimente personale, sau pentru că simti că au rămas la fel de destul de mult timp.
Amintiți-vă că colecționarii de azi sunt mult mai sofisticati decât oricând. Ideea de a se indragosti de o bucată de artă și de a trebui sa o  aibă cu orice preț, a scăzut foarte foarte mult in ultimii ani. Acum, colectionarii cerceteaza si compara toate lucrarile inainte de a face o decizie. 

miercuri, 27 martie 2013



Portret

Portretul rezprezinta descrierea unei persoane, sau a unor grupuri de persoane. Pentru a realiza un portret reusit, artistul poate imbina anumite trasaturi morale cu trasaturile fizice, in acest caz vorbim despre un portret mixt. Prin termenul de portret intelegem o lucrare artistica precum: pictura, sculptura, desenul, fotografia si de ce nu o descriere literara. In mai toate situatiile portretul include descrieri ale aspectului fizic, descrie vestimentatia si de asemenea caracterul persoanei portretizate.
Tipuri de portrete:
Portrete realizate in creion, sunt printre cele mai dificil de realizat, intru-cat ele trebuie sa fie foarte detaliate. Portretele realizate in creion sunt deosebit de expresive, asta datorita detaliilor care se pot observa foarte usor si poate reprezenta un cadou ideeal si o amintire de neuitat pentru persoanele dragi. Portretele realizate in acuarela, nu se pot face de catre oricine, doar cei mai talentati pot realiza un portret in acuarela. Portretul in acurela este dificil de realizat deoarce nu se pot aduce modificari in timpul creatiei, el fiind realizat cu ajutorul pensulei si acuarelelor. Avnatajul acestui tip de portet este durabilitatea, asta doar daca este bine pastrat, inramat si ferit de umezeala. Este bine de stiut ca portretele in acuarela sunt printre cele apreciate in toata lumea, dovada fiind pretul exorbitant la care se vand unele lucrari ale unor artisti de renume international. De asemenea, majoritatea pictorilor renumiti au realizat aceste tipuri de portrete. Portretul digital sau fotografia de tip portret, este printre cel mai simplu mod de realizare a unui portret, nu necesita o munca si un talent deosebit, aproape totul fiind facut de catre aparatul de fotografiat, realizatorul avand rolul de a modifica setarile si functiile aparatului.

Portretul individual si portretul de grup
Despre portret individual, sau portret concentrat se poate vorbi atunci cand autorul insista doar asupra unei persoane, aceste portrete sunt cele mai des intalnite si cele mai cerute de catre clienti. Portretele de grup, sau portretul generalizator reprezinta unele trasaturi  aparte ale unor anumite categorii de persoane sau diferite grupuri. Spre deosebire de portretul individual, acest tip de portret nu este foarte cautat, insa este des folosit in domeniul literar.

Portretisti si opere de exceptie:
Unul dintre marii portretisti ai lumii este Leonardo da Vinci cu mult prea celebra si cunoscuta opera Mona Lisa, opera ce a fost realizata in ducrusul a 3 ani (1503 – 1506), in perioada Renasterii in Florenta. Michelangelo Bounarroti este si el considerat un exceptional pictor portretist, asta datorita portretului de grup:  “ Cupola Capelei Sixtine “. In aceasta deosebita creeatie, artistul a resuit sa cuprinda peste 300 de figuri, incadrate pe o suprafata de aproximativ 500 metrii patrati. Opera de arta a fost realizata intre anii 1508 si 1512. Printre pictorii realizatori de portrete cunoscuti in intreaga lume mai amintim pe: Salvador Dali, Eugene Delacroix, Albrecht Durer si multi altii. Nici tara noastra nu face exceptie in ceea ce priveste furnizarea de pictori foarte buni cu lucrari celebre. Dintre cei mai cunoscuti portretisti romani amintim pe: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, sau Stefan Luchian. Toti acesti minunati pictori si-au pus o deosebita amprenta asupra artei.

luni, 4 martie 2013

Caricaturi ...


Caricatura reprezinta o exagerare a unei situatii sau a unui personaj, intr-un mod ironic si hazliu, pentru a provoca zambete. Cu alte cuvinte, o caricatura poate fi lipita si de sintagma “haz de necaz”.
Sunt mai multe tipuri de caricaturi, fiecare cu caracteristicile ei:
1. caricatura de ziar – apare ca una dintre primele forme de ironizare a unor situatii prin grafica. Astfel de caricaturi le putem gasi din greu in “almanahele” de acu-s 20-30 ani, in gazete chiar mai vechi si in unele publicatii din ziua de azi, cum ar  fi AcademiaCatavencu.
Acest tip de caricatura exagereaza mai mult situatii socio-politice sau socio-economice.
2. caricatura politica – este  asemanatoare cu caricatura de gazeta, doar ca aici se face haz de personajele politice in contextul situatiilor critice din punct de vedere socio-politic. Cu totii am vazut cel putin o caricatura a lui Boc si Basescu, care ne-au adus un zambet pe buze.
3. caricatura de blog si caricatura abstracta – creeaza anumite situatii comice si nu numai combinand mai multe elemente, astfel incat sa transmita un mesaj dorit. In Romania nu sunt foarte populare dar foarte multi bloggeri din afara apeleaza la caricaturisti profesionisti care le realizeaza ilustratii pentru post-urile din blog, astfel incat sa-l faca mai citibil si mai placut ochiului dar si sa ajute la transmiterea mesajului.
4. caricatura comerciala – ironizeaza persoane in anumite situatii comice sau exagereaza anumite trasaturi fizice ale personajului. Astfel de caricaturi reprezinta un cadou original care se poate oferi cu orice ocazie sau fara nici o ocazie.