Blog Caricatura-ta.ro - Caricaturi si portrete

miercuri, 27 martie 2013



Portret

Portretul rezprezinta descrierea unei persoane, sau a unor grupuri de persoane. Pentru a realiza un portret reusit, artistul poate imbina anumite trasaturi morale cu trasaturile fizice, in acest caz vorbim despre un portret mixt. Prin termenul de portret intelegem o lucrare artistica precum: pictura, sculptura, desenul, fotografia si de ce nu o descriere literara. In mai toate situatiile portretul include descrieri ale aspectului fizic, descrie vestimentatia si de asemenea caracterul persoanei portretizate.
Tipuri de portrete:
Portrete realizate in creion, sunt printre cele mai dificil de realizat, intru-cat ele trebuie sa fie foarte detaliate. Portretele realizate in creion sunt deosebit de expresive, asta datorita detaliilor care se pot observa foarte usor si poate reprezenta un cadou ideeal si o amintire de neuitat pentru persoanele dragi. Portretele realizate in acuarela, nu se pot face de catre oricine, doar cei mai talentati pot realiza un portret in acuarela. Portretul in acurela este dificil de realizat deoarce nu se pot aduce modificari in timpul creatiei, el fiind realizat cu ajutorul pensulei si acuarelelor. Avnatajul acestui tip de portet este durabilitatea, asta doar daca este bine pastrat, inramat si ferit de umezeala. Este bine de stiut ca portretele in acuarela sunt printre cele apreciate in toata lumea, dovada fiind pretul exorbitant la care se vand unele lucrari ale unor artisti de renume international. De asemenea, majoritatea pictorilor renumiti au realizat aceste tipuri de portrete. Portretul digital sau fotografia de tip portret, este printre cel mai simplu mod de realizare a unui portret, nu necesita o munca si un talent deosebit, aproape totul fiind facut de catre aparatul de fotografiat, realizatorul avand rolul de a modifica setarile si functiile aparatului.

Portretul individual si portretul de grup
Despre portret individual, sau portret concentrat se poate vorbi atunci cand autorul insista doar asupra unei persoane, aceste portrete sunt cele mai des intalnite si cele mai cerute de catre clienti. Portretele de grup, sau portretul generalizator reprezinta unele trasaturi  aparte ale unor anumite categorii de persoane sau diferite grupuri. Spre deosebire de portretul individual, acest tip de portret nu este foarte cautat, insa este des folosit in domeniul literar.

Portretisti si opere de exceptie:
Unul dintre marii portretisti ai lumii este Leonardo da Vinci cu mult prea celebra si cunoscuta opera Mona Lisa, opera ce a fost realizata in ducrusul a 3 ani (1503 – 1506), in perioada Renasterii in Florenta. Michelangelo Bounarroti este si el considerat un exceptional pictor portretist, asta datorita portretului de grup:  “ Cupola Capelei Sixtine “. In aceasta deosebita creeatie, artistul a resuit sa cuprinda peste 300 de figuri, incadrate pe o suprafata de aproximativ 500 metrii patrati. Opera de arta a fost realizata intre anii 1508 si 1512. Printre pictorii realizatori de portrete cunoscuti in intreaga lume mai amintim pe: Salvador Dali, Eugene Delacroix, Albrecht Durer si multi altii. Nici tara noastra nu face exceptie in ceea ce priveste furnizarea de pictori foarte buni cu lucrari celebre. Dintre cei mai cunoscuti portretisti romani amintim pe: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, sau Stefan Luchian. Toti acesti minunati pictori si-au pus o deosebita amprenta asupra artei.

luni, 4 martie 2013

Caricaturi ...


Caricatura reprezinta o exagerare a unei situatii sau a unui personaj, intr-un mod ironic si hazliu, pentru a provoca zambete. Cu alte cuvinte, o caricatura poate fi lipita si de sintagma “haz de necaz”.
Sunt mai multe tipuri de caricaturi, fiecare cu caracteristicile ei:
1. caricatura de ziar – apare ca una dintre primele forme de ironizare a unor situatii prin grafica. Astfel de caricaturi le putem gasi din greu in “almanahele” de acu-s 20-30 ani, in gazete chiar mai vechi si in unele publicatii din ziua de azi, cum ar  fi AcademiaCatavencu.
Acest tip de caricatura exagereaza mai mult situatii socio-politice sau socio-economice.
2. caricatura politica – este  asemanatoare cu caricatura de gazeta, doar ca aici se face haz de personajele politice in contextul situatiilor critice din punct de vedere socio-politic. Cu totii am vazut cel putin o caricatura a lui Boc si Basescu, care ne-au adus un zambet pe buze.
3. caricatura de blog si caricatura abstracta – creeaza anumite situatii comice si nu numai combinand mai multe elemente, astfel incat sa transmita un mesaj dorit. In Romania nu sunt foarte populare dar foarte multi bloggeri din afara apeleaza la caricaturisti profesionisti care le realizeaza ilustratii pentru post-urile din blog, astfel incat sa-l faca mai citibil si mai placut ochiului dar si sa ajute la transmiterea mesajului.
4. caricatura comerciala – ironizeaza persoane in anumite situatii comice sau exagereaza anumite trasaturi fizice ale personajului. Astfel de caricaturi reprezinta un cadou original care se poate oferi cu orice ocazie sau fara nici o ocazie.